Cada 1 de desembre es commemora el Dia Mundial de la SIDA amb l’objectiu de donar a conèixer al mon l’epidèmia global de la síndrome causada pel VIH. Aquest dia, persones de tot el mon, entitats socials, organismes institucionals i col·lectius activistes s’uneixen per recolzar a les persones que conviuen amb el VIH, donar visibilitat a la lluita contra la infecció i recordar a les persones que van morir per malalties relacionades amb la SIDA. Aquesta reivindicació no és nova, donat que es fa des de l’any 1987 quan va ser proposada per James W. Bunn i Thomas Netter, del Programa Mundial sobre la SIDA de l’Organització Mundial de la Salut.
L’1 de desembre és una data clau per donar informació actualitzada i basada en evidencia sobre la prevenció, detecció i tractament del VIH. Gràcies als progressos realitzats des que es va detectar i es va posar nom al virus, i tenint en compte que la ciència continuarà desenvolupant nous avanços sobre la infecció, podem dir que el VIH ja no és un enigma.
Actualment, comptem amb informació científica sobre les vies de transmissió, les diferents estratègies de prevenció (mètodes preventius), la prova de detecció, l’ús de medicaments antiretrovirals que redueixen la càrrega viral fent que el virus esdevingui indetectable i per tant intransmissible, entre d’altres avanços. La població en general té més coneixements i eines en front al VIH i les persones seropositives tenen una qualitat de vida igual que les seronegatives. El saber acumulat d’aquests anys permet trencar els mites existents, fer front a la por basada en el desconeixement i la ignorància, avançant així cap a una comunitat sense estigma.
Des del projecte En Plenes Facultats de la Fundació Salut i Comunitat, ens sumem a la lluita contra la SIDA aportant coneixement sobre la prevenció, detecció precoç i tractament del VIH en població universitària, mitjançant la publicació de 4 cartells al llarg de desembre, que posaran el focus en aspectes claus, demostrant que el coneixement sobre el VIH ja no és un enigma.