El 18 de juny de 2025, vam celebrar la V Jornada EPF sota el lema “Què passa a les unis? Programes i recursos de prevenció de drogues i promoció de sexualitats saludables amb joves” #VJornadaEPF. Si t’ho vas perdre o vols repassar les intervencions, ja tens la gravació completa a YouTube i el fil a Twitter amb el seguiment que vam fer en directe.
Obertura i benvinguda
La jornada va començar amb la presentació de Sílvia Gómez López (Coordinadora del Projecte EPF, FSC) i Marta Álvarez Freijo (Gerent de l’Àrea d’Addiccions, Gènere i Família, FSC), acompanyades de Antoni Aguiló Pons (President de REUPS), qui van subratllar el paper essencial de les universitats com a espais de prevenció.
A continuació, va intervenir Ana Ibar, representant de la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques (ASPCat) per situar els reptes actuals en salut universitària.

Conferència marc
A la sessió “Per què fer prevenció a la Universitat? Evidència, recomanacions i bones pràctiques”, Eulàlia Sot Rahola (Responsable de prevenció. Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques. Agència de Salut Pública de Catalunya) va oferir dades recents sobre consum de substàncies en l’àmbit acadèmic i va compartir propostes pràctiques.
El diàleg va ser moderat per Otger Amatller (Coordinador de Prevenció, FSC), qui va recollir preguntes i aportacions de l’audiència.

Pausa activa: Unizar Move
Per combatre el sedentarisme i recarregar energia, Juan Aguirre Peris (Tècnic EPF, FSC) ens va presentar Unizar Move, una pausa activa de 5 minuts proposada per Unizar Saludable i guiada per Diego Álvarez Belenchón (Universitat de Saragossa). Amb exercicis de mobilitat, estiraments i una mica de cardio, vam descobrir com petites rutines poden disminuir l’estrès, millorar la circulació i la concentració.

Taula d’experiències preventives
La taula d’experiències va reunir quatre iniciatives que estan transformant els seus campus:
- Universitat de Salamanca: Casandra Pablos Gabriel (Psicòloga General Sanitària i tècnica del Servei d’Assumptes Socials de la USAL) va presentar el seu Programa de Promoció de la Salut i Benestar, que implica a estudiants en tallers col·laboratius.
- Universitat de Navarra: Carolina Lupo (Psicopedagoga i investigadora) i María Jurado (Pedagoga) van explicar la Unitat d’Orientació i Benestar, amb assessoraments personalitzats en salut sexual.
- Universitat de Cádiz: Félix A. Ruiz Rodríguez (Director del Secretariat de Promoció de la Salut de la comunitat universitària) va descriure UCAcheckpoint, un servei integral de prevenció d’ITS/VIH i acompanyament.
- FSC–EPF: Martín González Calleja (Tècnic d’avaluació) va detallar com el procés d’avaluació contínua que es realitza del projecte En Plenes Facultats permet ajustar recursos en temps real.
Clausura i propers passos
Per concloure, Paula Sandoval García (Tècnica EPF, FSC) va sintetitzar els principals descobriments del dia i va agrair la participació dels ponents.

Per tancar aquesta jornada tan enriquidora, ens encantaria conèixer la teva opinió! El teu feedback és fonamental per seguir millorant i fer que les nostres futures jornades siguin encara més útils i properes.
Participa en la nostra enquesta aquí
La teva experiència és molt important per a nosaltres, i volem seguir aprenent per oferir-te més eines i recursos que donin suport al teu treball i al de tu entorn. Gràcies per ser part d’aquesta comunitat i per seguir construint junts un futur millor!