Què sabem del VIH/SIDA?
El VIH és el Virus de la Immunodeficiència Humana (VIH) i actua destruint els limfòcits CD4 del sistema immunitari. Aquests limfòcits són un tipus de glòbuls blancs que desenvolupen una funció important en la protecció del cos contra la infecció.
Tenir el VIH no és el mateix que tenir la SIDA. Hi ha persones que poden tenir el virus durant anys, gaudint d’un bon estat de salut sense presentar símptomes de la SIDA. Aquestes persones són seropositives, no tenen la malaltia però poden transmetre la infecció a altres persones.
Quan el VIH entra en l’organisme (interior de les cèl·lules), en una primera fase es multiplica activament en les cèl·lules infectades. Llavors, el sistema immunitari respon reduint la presència de virus en la sang, però sense poder impedir que continuï infectant a altres òrgans, és a dir, el mateix pot quedar-se adormit durant llargs períodes de temps (període de latència) en una situació d’aparent equilibri, però es continua multiplicant i pot destruir les cèl·lules.
Quan el VIH no es tracta mèdicament, s’arriba a la fase avançada o SIDA: Síndrome d’Immunodeficiència Adquirit. Aquesta malaltia és l’estat avançat de la infecció causada pel VIH i ocorre quan hi ha un recompte de limfòcits CD4 de menys de 200/mm3. En aquest cas, el sistema immunitari perd la capacitat de defensar-se de les infeccions produïdes per altres gèrmens i la capacitat per a destruir les cèl·lules anòmales que es produeixen en el nostre organisme. A partir d’aquest moment apareixen els signes i símptomes característics de la SIDA com són:
- Infeccions oportunistes: es produeixen quan el sistema immunitari es troba debilitat.
- Alteracions neurològiques: que provoquen alteracions greus de la consciència fins a arribar a la demència.
- Determinats tipus de càncer.
Tal com el seu nom l’indica, la SIDA és una infecció que es pot adquirir al llarg de la vida, no és hereditària, és a dir no es transmet de generació en generació, genèticament.
Sens dubte, s’ha de remarcar la importància de la detecció precoç del virus, amb la finalitat de començar el tractament més adequat al més aviat possible, perquè no es transmeti a altres persones i no es produeixi una re infecció en la persona.
Font original: canalsalut.gencat.cat