- Diuen conèixer bé els riscos -no els frivolitzen o banalitzen- però els assumeixen pels beneficis percebuts del seu consum: divertir-se, relaxar-se i sentir-se part d’un grup (experimentar grupalmente). Els riscos que consideren tenen a veure amb el àmbit legal, de salut i social (problemes familiars, amb amistats, escolars, etc). I creuen que existeixen per a qualsevol persona que consumeixi.
- Entre els i les joves és majoritària (55,9%) l’opinió que és necessari i convenient afrontar un procés de regulació a Espanya de l’ús terapèutic del cànnabis (procés iniciat a Espanya en 2022, després de l’estudi de camp). Es mostren més reserves enfront de l’ús lúdic (34,6%).
- També són més els que creuen que caldria suavitzar les normes actuals de consum, venda i cultiu (33,8%), encara que un percentatge considerable és partidari d’endurir-les (27,7%).
- Si les normes se suavitzessin, la majoria creu que augmentarien els consums (51%) i problemes (41,4%). I gairebé un 16% diu que ho provaria o ho consumiria més (18,3%).
- En opinió de la directora general de la Fundació Fad Joventut, Beatriz Martín Padura: “Qualsevol procés regulador o de suavització de les normes de control ha d’anar precedit d’un intens treball de prevenció. Sense aquest treball previ mai estarem preparats com a societat per a afrontar cap procés de regulació sense que hi hagi conseqüències nocives i efectes contraris als desitjats”.
CONSUMS I RISCOS: NORMALITZACIÓ, NO BANALITZACIÓ
Més de la meitat del col·lectiu (55,8%) creu que el risc general de consumir cànnabis és bastant alt o molt alt, davant d’aproximadament un 32% que ho considera mitjà i un escàs 12% baix o molt baix. Quan els preguntem sobre la probabilitat que el consum de cànnabis produeixi determinades conseqüències, en una escala de 0 a 10, la majoria de joves puntua per sobre de 7 (bastant o molt probable) que es donin els següents problemes: legals (ho indica el 65,3%), relacionals (60,4%), en el treball o estudis (57,6%), desenvolupament de malalties mentals (54,1%) i/o trastorns de salut mental (53%). Quan els preguntem pels problemes que creuen que tenen les persones concretes del seu entorn que consumeixen cànnabis sovint, s’inverteix l’ordre dels problemes coneguts. Les esmenes als problemes mentals són les més assenyalades (per un 44% de nois i noies) i als problemes legals les que menys (per un 23%). Entre els qui consumeixen, de manera ocasional (consum experimental) o habitual, diuen que els motius per a fer-ho passen pel social o per la necessitat de benestar individual. El consum experimental va més vinculat a la diversió (40%), al grup (25%) a la curiositat (25,7%) i a la moda (15%) i el consum habitual a la relaxació (38,6%), l’evasió (33,5%) i el plaer (19,1%). Els motius terapèutics només són assenyalats per un 19,5% de les i els enquestats sobre el consum habitual.SOBRE LES NORMES I EL CONTROL
Una majoria -en augment des de 2016- de joves orienten la seva opinió cap a les posicions més benèvoles en relació amb la necessitat de suavitzar les normes actuals, encara que de manera paral·lela també creix el percentatge dels qui aposten per endurir-les, la qual cosa mostra una clara polarització de les opinions juvenils. Si en 2016 el percentatge de joves que creia necessari suavitzar aquestes normes era del 24,2%, en 2022 ascendeix al 33,8%. A més un 10% en 2022 opina que haurien d’abolir-se completament (15% en 2016). Per contra, els que pensen que han d’endurir-se han passat del 23,1% (2016) al 27,7% (2022). D’acord amb aquestes dades, resulta congruent que una majoria de joves cregui que és necessari i convenient afrontar a Espanya la regulació de l’ús terapèutic del cànnabis, encara que no és tan categòric l’opinió respecte a la regulació de l’ús lúdic. Una majoria (55,9%) creu que és necessària i convenient la regulació de l’ús terapèutic, encara que gairebé el 30% creu que seria un error i el 14% diu no tenir una opinió formada. Opinions sobre possible regulació a Espanya per a ús terapèutic i lúdic (% 2022) El suport a una possible regulació del consum lúdic és inferior: encara que el 35% de joves ho considera necessari, és majoritària la postura dels qui ho considerarien un error (45%) i és molt rellevant el percentatge dels qui diuen no tenir una opinió formada (20%). Per a la directora general de la Fundació Fad Joventut, Beatriz Martín Padura: “Independentment del seu estatus legal, el cànnabis és una droga que causa problemes de salut pública i també socials per a alguns consumidors. Igual que ocorre amb l’alcohol o el tabac. I davant un procés de liberalització o suavització de les actuals lleis restrictives del seu consum hem de ser prudents i analitzar les dades que arriben des d’experiències reguladores estrangeres que, fins al moment, no estan sent falagueres en el compliment dels avantatges que auguraven (reducció narcotràfic, entre altres)”. Segons l’últim informe anual de la Junta Internacional de Fiscalització d’Estupefaents (JIFE), que depèn de l’ONU, la legalització del cànnabis amb ús recreatiu no ha aconseguit reduir el consum de drogues en molts dels llocs on s’ha implantat i els mercats il·lícits de narcòtics persisteixen, com indiquen dades per exemple de Colorado (els EUA). De fet, sembla que segons dades extraoficials -procedents de diverses ONG- mostren que en les jurisdiccions on s’ha legalitzat, el consum de marihuana “ha augmentat entre 9 i 15 per cent respecte als llocs on el seu ús lúdic segueix prohibit, segons ha manifestat la JIFE.COM VEUEN EL FUTUR DAVANT UNA SUAVITZACIÓ DE LES NORMES DE CONTROL O LIBERALITZACIÓ DEL CONSUM DE CÀNNABIS?
Si les normes se suavitzessin, la majoria (51,7%) creu que augmentarien els consums, en general. Però quan els preguntem pels canvis en el seu consum si es liberalitza la substància, el 54,1% creu que no consumiria més enfront del 18,3% que indica que sí i al 15,8% que diu que el provaria. El cridaner d’aquests percentatges és la redistribució de les respostes respecte a les de 2016, quan un 81,2% declarava que, davant una possible liberalització, no consumiria més, un 4,9% deia que sí i un 6,6% que ho provaria. En preguntar pels problemes derivats de la regulació, 4 de cada 10 assenyala que augmentarien els problemes: un 41,4% que hi hauria més problemes per a les i els consumidors i un 42,3% que es generarien més problemes socials. Però també existeixen percentatges significatius entre els qui creuen que les i els consumidors de cànnabis tindrien els mateixos problemes (un 33,9% així ho veu) i que la societat no veuria incrementada la seva problemàtica col·lectiva (considerat per un 34,4% de la mostra).LA NECESSITAT DE LA PREVENCIÓ
Les i els joves també han modificat la seva percepció sobre la prevenció. En ser preguntats per la dificultat de prevenir el consum en menors si la substància es legalitzés, un 36% considera que seria més difícil dur-la a terme, enfront d’un 30% que creu que seria més fàcil i un 27% que creu que seria igual. En opinió de la directora general de la Fundació Fad Joventut, Beatriz Martín Padura: “Qualsevol procés regulador o suavització de les normes de control han d’anar precedides d’un intens treball de prevenció. Sense aquest treball previ mai estarem preparats com a societat per a afrontar cap procés de regulació sense que hi hagi conseqüències nocives i efectes contraris als desitjats”. En aquest sentit, Fad Joventut ha llançat nova campanya digital dirigida a joves amb l’objectiu de sensibilitzar sobre el procés de normalització del cànnabis. D’altra banda, per a docents i centres escolars, Fad Joventut disposa del programa educatiu “Pasa la vida”, un programa de prevenció del consum de cànnabis per a adolescents i joves. Pretén fomentar la reflexió crítica i el debat sobre creences habituals en la percepció que solen tenir sobre el consum de drogues en general i del cànnabis en particular, amb especial atenció a la seva consideració sobre els suposats efectes positius que esperen d’aquest consum. En Fad Joventut es treballa amb famílies, joves i centres educatius en l’educació en prevenció del consum de drogues i les problemàtiques associades. A les famílies les donem support especialment en com parlar sobre drogues amb els i les adolescents i millorar la comunicació dins de la família. També en com posar normes i límits d’una manera adequada. Fad Joventut ofereix formacions per a enfortir el paper de pares o mares en l’educació de les seves filles i fills, posant el focus en la prevenció dels problemes relacionats amb el consum de drogues, especialment del cànnabis. La Fad també compta amb el Servei d’Informació i Orientació sobre Drogues (SIOF), disponible a través de telèfon 900 16 15 15, un servei anònim, confidencial i gratuït que atén consultes de tota mena relacionades amb els consums de drogues i els problemes derivats.DESCÀRREGA L’INFORME COMPLET AQUÍ
Notícia publicada el 22 de març 2023 per FAD.
Font original: FAD