La prevenció confinada potencia les fórmules digitals i continua present a la comunitat universitària.
L’impacte de la crisi sanitària derivada de la Covid-19 i el confinament també ha afectat als programes de prevenció sobre drogues que es duen a terme a les Universitats Catalanes. Els campus s’han buidat i l’alumnat ha seguit el seus estudis i relacions a través de formats digitals. Això ha generat noves dinàmiques i noves quotidianitats a les quals els programes han sabut adaptar-s’hi amb èxit i en un temps rècord.
Actualment, a Catalunya, diferents Universitats participen, de la mà d’entitats especialitzades, en programes de prevenció sobre drogues i promoció de la salut mitjançant la metodologia de parells. Aquests programes ofereixen cursos reconeguts amb crèdits a aquell alumnat que desitgi formar-se com a agent de salut i que, posteriorment, serà qui assessorarà a companys i companyes del campus en temes relacionats amb el consum de drogues, sexualitat, usos de pantalles i riscos, etc
La majoria d’aquestes accions ja tenen una forta presencia a les xarxes socials, usant-les per difondre i potenciar la participació entre el públic al que s’adrecen. No obstant, algunes actuacions tenen, volgudament, un fort component presencial, com els cursos de formació o els estands itinerants que circulen pels diferents campus.
Per tal d’analitzar i valorar com ha sigut aquesta situació es va dur a terme una trobada del “Grup de Treball sobre prevenció i addicions” que coordina la Sub-direcció General de Drogodependències i en el que participen diferents professionals vinculats a la universitat, la prevenció, la salut i la comunitat educativa. Aquesta trobada és una de les formes de treball col·laboratiu que vol impulsar la nova plataforma EFECTE UNI que pròximament es presentarà i que té per objectiu acompanyar a les universitats en la implementació d’estratègies de prevenció i addiccions.
En aquesta sessió es va visualitzar la feina silenciosa que s’ha dut a terme en aquest àmbit per tal d’afavorir que els missatges de prevenció, promoció de la salut continuessin arribant a aquest col·lectiu, en un moment especialment complicat en termes de salut emocional.
Des de laclara.info, una web educativa sobre drogues i usos de pantalles adreçada a joves, es destaca el repte que ha suposat acostar els continguts i recomanacions sobre salut i consums de drogues al llenguatge i codi d’un públic més juvenil. També ressalta que la situació ha accelerat la introducció de continguts relacionats amb la prevenció i gestió de riscos amb les “pantalles”.
D’altra banda, tots els programes basats en la metodologia de parells (el Programa En Plenes Facultats de la Fundació Salut i Comunitat, el Programa de Salut de la Fundació Autònoma Solidària i els Agents de Salut al Tecnocampus de la Fundació Àmbit prevenció) expliquen que durant el confinament han virtualitzat la seva activitat. Això ha permès algunes avantatges com ampliar la cobertura de les seves accions mitjançant una forta presència a les xarxes socials i assolint un augment tant de visites a les seves webs com d’inscripcions als cursos on-line.
Així doncs, encara que la presencialitat sigui desitjable, especialment per les campanyes de sensibilització, el pla formatiu i les línies d’incidència curricular, adquireix una nova dimensió el format on-line, possibilitant arribar a més persones. Cal tenir en compte que desenvolupar aquestes activitats virtualment suposa un esforç que va més enllà de fer algunes adaptacions, ja que s’han de repensar estructura, contingut, dinamització, etc.
Finalment, el programa El teu punt de l’Associació Promoció i Desenvolupament Social, que desenvolupa un concurs de curtmetratges sobre prevenció de drogues i addicions comportamentals, destaca també la continuïtat de les intervencions en format digital.
En resum, podem dir que la situació derivada de la pandèmia i el confinament ha suposat haver-se d’adaptar a noves metodologies que han permès continuar amb els continguts de prevenció que s’adrecen, des de fa anys, a les universitats catalanes; inclús, algunes accions han ampliat les seves cobertures.
No obstant, es constata que la intervenció on-line no pot esdevenir una rèplica de la presencial, doncs hi ha aspectes que no podrà suplir. Cal enfocar-la des d’un marc de treball propi. La situació viscuda i l’adaptació dels programes ha portat dificultats, però també ha permès explorar línies de treball i oportunitats que, ben segur, repercutiran positivament en el desenvolupament dels programes en el proper curs, el qual ja es preveu que es desenvoluparà de forma híbrida.
Article publicat el 17 de juliol 2020 per Gencat
Font original: Gencat