El 17 de maig de cada any es celebra el Dia contra l’Homofòbia, Transfòbia i Bifòbia per a conscienciar sobre els abusos i la discriminació que sofreixen les persones homosexuals, transsexuals i bisexuals.
Què és l’homofòbia, la transfòbia i la bifòbia?
L’homofòbia, transfòbia i bifòbia segueixen molt presents en la nostra societat. Escoltar casos de violència o faltes de respecte a determinats col·lectius simplement per la seva orientació sexual és més habitual del que ens agradaria.- Homofòbia: intolerància cap a persones atretes per altres del seu mateix gènere. Fins fa relativament poc l’homosexualitat es considerava fins i tot com una malaltia mental. Els homosexuals han estat molt perseguits al llarg de la història i no va ser fins a mitjan segle passat quan va començar a canviar la concepció social de l’homosexualitat, gràcies, en part, a l’aparició pública de referents famosos obertament homosexuals.
- Transfòbia: Intolerància cap a persones que s’identifiquen amb un determinat gènere (home o dona), però que tenen un sexe diferent. Durant l’última dècada, i amb la incorporació al moviment LGTBIQ+, les persones transgènere han augmentat el seu pes en la societat, reivindicant el respecte i el reconeixement als seus drets com a éssers humans.
- Bifòbia: Intolerància cap a persones atretes pels dos gèneres predominants: home i dona. La bisexualitat es defineix com la inclinació sexual cap a tots dos gèneres.
Què es pretén amb aquest dia?
Aquest dia és necessari per a reivindicar la igualtat de drets i el respecte de totes aquelles orientacions sexuals i identificacions de gènere que no siguin les dominants. Moviments com l’Orgull permeten conscienciar amb grans resultats al món allunyat del sofriment d’homosexuals, bisexuals, transsexuals i altres persones del col·lectiu. Un exemple clar de la necessitat d’aquest dia i del Mes de l’Orgull és el fet que en alguns països l’homosexualitat continua estant penada amb la mort o presó. A Espanya, el matrimoni homosexual no es va aprovar fins a 2005. Ara, 17 anys després, els delictes d’odi i discriminació per la sexualitat segueixen molt presents en tota Europa, una cosa contra la qual es lluita amb tots els mitjans. Espanya és un dels països més inclusius i respectuosos amb el col·lectiu LGTBI+. Per exemple: quant al canvi de sexe, la Llei 3/2007 de 15 de març que estableix les condicions per a poder fer el canvi de sexe. En 2021 es va aprovar la llei ´trans´ o el Codi Penal que tipifica els delictes contra “els quals promoguin o incitin a l’odi, hostilitat, discriminació o violència contra un grup, part del mateix o una persona determinada” per pertànyer a un grup, citant expressament la seva orientació o identitat sexual.Per què es celebra el 17 de maig?
No va ser fins a 1990 quan l’Organització de les Nacions Unides (ONU) va deixar de considerar l’homosexualitat com una malaltia, concretament el 17 de maig. Per a commemorar aquest dia, es va triar el 17 de maig com a data del Dia Internacional contra l’Homofòbia, Transfòbia i Bifòbia. El primer dia contra l’homofòbia no es va celebrar fins a l’any 2005. Ara és normal que hi hagi manifestacions en països de totes les parts del món que busquen reivindicar la igualtat de drets per a homosexuals, transsexuals i bisexuals.“Els nostres cossos, les nostres vides, els nostres drets”
El lema per al celebrar el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia 2022 posa l’accent, no sols en la possibilitat de presa de decisions per tu mateix, sinó en l’exigència que aquestes siguin respectades per la resta de persones:- Els nostres cossos: ningú ha de tenir potestat sobre el teu cos i decidir per tu. Aquest Dia també advoca per la llibertat d’elecció de sexe d’acord amb el sentir del gènere.
- Les nostres vides: seguint el dret de lliure elecció i de pensament. Cada persona seguirà el camí desitjat sense trobar obstacles per a ell. Per a això, la Unió Europea se servirà de tota la jurisprudència existent per a garantir que es respecti.
- Els nostres drets: com a ciutadà europeu s’han de respectar els teus drets, entre ells el d’una identitat que es correspongui amb el sexe i gènere que desitgis.
Estratègia per a la Igualtat de Persones LGTBIQ+ de la Comissió Europea i polítiques europees en la lluita contra l’homofòbia, la transfòbia i la bifòbia
Si bé és cert que a Europa la majoria dels estats membres permeten el matrimoni entre persones del mateix gènere, encara queda molt per fer. No sols consisteix a evitar les agressions més cridaneres, també es tracta dels petits actes, com els insults homòfobs.. Països Baixos va ser el primer país que va aprovar el matrimoni homosexual l’any 2000. Han passat més de 20 anys i encara moltes coses no han canviat. La unió entre persones del mateix gènere és castigada en molts països, encara així, Europa és el continent més avançat en polítiques d’igualtat. La Comissió Europea, en la Unió de la Igualtat: Estratègia per a la Igualtat de les Persones LGTBIQ 2020-2025 atorga els instruments necessaris als Estats membres per a combatre la protecció jurídica contra la discriminació, secundant també l’educació de nens i joves per a combatre-la. En aquest mateix document, la Comissió Europea es compromet a millorar el reconeixement de les identitats trans, no binària i intersexual. També al fet que el compromís pels drets LGTBIQ+ aconsegueixin Àfrica; Àsia i el Pacífic, Amèrica Llatina i el Carib. En la Estratègia per a la Igualtat de les Persones LGTBIQ 2020-2025 s’advoca perquè les persones LGTBIQ puguin sentir-se segures, gaudeixin de les mateixes oportunitats i participin plenament en la societat. En aquesta mateixa campanya, la Comissió es compromet a:- Lluitar contra la discriminació en l’àmbit de l’educació, salut, cultura i esport.
- Garantir la seva seguretat. Reforçant la lluita contra la desinformació i protegint la salut física i mental de les persones LGTBIQ.
- Mudar les nostres societats a unes més inclusives.
- Aprofitar els referents LGTBIQ perquè la societat aconsegueixi la plena igualtat.
Font original: Comissió Europea