Aquest pròxim dissabte dia 1 d’abril la Xarxa Sanitària Solidària de Castelló, celebrarà el Dia Mundial de la Salut i l’alumnat del projecte EPF de la Universitat Jaume I de Castelló, estarà present i s’encarregarà de dinamitzar una de les 10 carpes de Promoció de la Salut situades en la Plaça Horts del Corders.
A més, la Xarxa Sanitària Solidària (RSS) de Castelló ha programat diverses activitats per a conscienciar sobre el dret a la salut que tindran lloc en la Plaça Hort dels Corders i en el Menador Espai Cultural.
La Xarxa Sanitària Solidària de Castelló, formada per més de 20 entitats del sector sanitari i social de la província de Castelló (Ajuntaments, Universitats, Col·legis professionals i ONGD), ha organitzat per a dissabte que ve 1 d’abril diverses activitats amb motiu del Dia Mundial de la Salut, que es commemora a nivell mundial el dia 7 d’abril. En aquesta ocasió la jornada es dedicarà a la Salut Mental, tema que vertebra les activitats de la Xarxa durant 2023. El programa d’activitats està compost per la presència de més de 10 carpes de promoció de la salut (sexualitat i violència de gènere, canvi climàtic i salut mental; toxicologia; envelliment actiu, etc.); activitats d’animació infantil, moviment saludable, gimnàstica de manteniment per a persones grans i actuació musical de percussió africana. Paral·lelament en el Menador es realitzaran les jornades de formació sobre salut mental. L’esdeveniment s’ha pogut realitzar gràcies al finançament de l’Ajuntament de Castelló i la Generalitat Valenciana i la col·laboració de la Diputació de Castelló i la Universitat Jaume I.
Entre aquestes activitats es troben les seves jornades de formació “Desembolicant la nostra Salut Mental” que es realitzaran en l’edifici del Menador d’11.00 a 12.30 del matí. La programació de les jornades ha estat dissenyada per un equip de treball de professionals del sector soci-sanitari que integren la Xarxa Sanitària de Castelló i comptarà amb les següents ponències: “La balança de la salut mental” per Jesús Pelluch ; “L’esport 2.0: més enllà de les addiccions” per María Gimeno; “Addiccions V.0 quan la pantalla mana” per Abel Baquero ;“La meva salut sent LGTBIQA+ “per Naira Martínez” i “L’abraçada de l’esperança” per Pascual Benet.
És necessària la inscripció en el següent enllaç https://forms.gle/*NVC5f813HbAKmL3Y6
La jornada finalitzarà amb la lectura d’un Manifest per la Salut, que se centrarà en la defensa de la salut mental, temàtica a la qual les Xarxes Sanitàries Solidàries estan dedicant les seves activitats al llarg del 2023. Des de la Xarxa es vol posar de manifest com a Espanya 1 de cada 3 persones presenta un cas probable d’ansietat i 1 de cada 4 de depressió, suïcidant-se una mitjana de 10 persones al dia, mentre que altres 20 l’intenten, és a dir, moren a l’any per suïcidi una mitjana de 3.941 persones, xifres que estan augmentant de manera alarmant entre la joventut. A més, es creu important destacar com dos dels principals factors de risc per a desenvolupar un problema de salut mental són la pobresa i la desigualtat econòmica, que a Espanya han augmentat en 2022. Enfront d’aquestes situacions es denuncia la falta de mitjans per a la cura de la salut mental de la població, ja que entre altres coses la ràtio de professionals de la psicologia a Espanya continua sent irrisòria: a penes 6 professionals de la psicologia per cada 100.000 habitants enfront dels 18 de la Unió Europea i 26 de l’OCDE. Davant aquesta situació, des de les entitats que formen part de la Xarxa Sanitària Solidària de Castelló, es demanda les entitats públiques i privades de la província de Castelló i de la Comunitat Valenciana a què es comprometin a contribuir a: Incrementar els esforços dirigits a la promoció del benestar emocional i la prevenció de problemes de salut mental. No sols en l’àrea de salut pròpiament dita sinó també en els centres educatius, laborals, socials o esportius entre altres espais; a augmentar el nombre de professionals dedicats a l’atenció de la salut mental en els Serveis de salut; promoure l’accés als Serveis de salut mental en les zones rurals; dissenyar més accions dirigides a la detecció precoç de les problemàtiques de salut mental, i promoure la formació dels i les professionals de serveis sanitaris en matèria de perspectiva de gènere en salut, especialment en relació amb els equips de salut mental i en atenció primària, entre altres.
El projecte Xarxes Sanitàries Solidaries està impulsat per les ONGD Medicusmundi Mediterrània i ACOEC i compta amb el suport financer de la Generalitat Valenciana. Les Xarxes Sanitàries Solidàries de les tres províncies estan formades per més de 40 entitats del sector social i sanitari (administracions públiques, universitats, col·legis professionals i ONGD) i el seu principal objectiu és fomentar la reflexió crítica i la formació del personal i alumnat del sector sanitari de la Comunitat Valenciana en salut global, cooperació internacional i drets humans.
Per a més informació: www.redsanitariasolidaria.org
NOTA: aquesta notícia ha estat adaptada per al públic lector del blog d’En Plenes Facultats.