La Fundació Salut i Comunitat (FSiC), treballa des de fa més de 25 anys en la investigació, prevenció, intervenció i sensibilització sobre diverses problemàtiques sanitàries i socials que afecten especialment a col·lectius de risc o en situació d’exclusió social.
L’objectiu és millorar la qualitat de les persones i facilitar la integració social mitjançant la promoció de la salut.
Els àmbits d’actuació i d’intervenció de la Fundació Salut i Comunitat són:
Àmbit Dones i Famílies: Punts d’informació i atenció a la dona, servei d’atenció, recuperació i acollida de la dona, servei d’atenció telefònica 24 hores.
Àmbit d’Addiccions: Serveis d’atenció psicosocial, comunitat terapèutica, pisos de reinserció, taller sòcio-laboral.
Àmbit de prevenció i sensibilització: Taller de relacions abusives, “els paranys de l’amor” en instituts de secundària i altres centres educatius, Projecte MALVA: prevenció de la violència de parella associada a l’abús de substàncies.
Altres àrees d’intervenció de la Fundació Salut i Comunitat són: infancia i familia, gent gran, intervenció penitenciaria, VI H-SIDA o salut mental.
Des de l’any 2009, l’Àrea d’atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona i la Fundació Salut i Comunitat mantenen un conveni de col·laboració per tal de treballar en la prevenció, sensibilització , i atenció de consums problemàtic de drogues, així com la capacitació d’agents de salut entre joves universitaris.
Fina: QUINS TIPUS D’ ACCIONS ES DESPRENEN DEL CONVENI DE COL·LABORACIÓ ENTRE L’ÀREA D’ATENCIÓ A LES PERSONES I LA FUNDACIÓ SALUT I COMUNITAT ?
El conveni de col·laboració 2016 subscrit entre la Diputació de Barcelona i la Fundació Salut i Comunitat finança dos projectes:
- Programa PAIJF: Programa d’Atenció Integral per a Joves i Famílies: S’adreça a joves d’edat compreses entre els 12 i 25 anys amb l’objectiu de facilitar l’abordatge de qualsevol tipus d’addició i la resolució de conflictes comportamentals.
- Projecte EPF: En Plenes Facultats. Dinamització d’estudiants universitaris per fer d’agents de salut.
L’Otger Amatller és psicòleg especialitzat en prevenció i atenció de consums problemàtics de drogues. Coordinador acadèmic del Postgrau en Prevenció de l’abús de Drogues de la UB. Coordinador de l’Àrea de Prevenció de la Fundació Salut i Comunitat i fa el seguiment del Projecte “En Plenes Facultats” EPF, que tot seguit, ens explicarà.
Otger: ENS POTS EXPLICAR EN QUÈ CONSISTEIX EL PROJECTE EN PLENES FACULTATS?
En Plenes Facultats és un projecte de la Fundació Salut i Comunitat dirigit al col·lectiu d’estudiants de centres universitaris per a la promoció de la salut i la gestió dels plaers i riscos vehiculat a través de la prevenció, la sensibilització i la formació en matèria de drogues i conductes sexuals de risc utilitzant la metodologia d’igual a igual. És una iniciativa en què estudiants de la Universitat són capacitats/des, sota la supervisió d’experts/es, per a posteriorment participar en activitats de prevenció i promoció de la salut destinades a la resta del col·lectiu universitari. S’intervé a la Universitat de Vic, Universitat de Barcelona i Universitat Pompeu Fabra. Així com d’altres de la resta de Catalunya.
Otger: AQUESTA METODOLOGIA PARTICIPATIVA CONSIDERES QUE ÉS MÉS EFICAÇ PER ARRIBAR ALS JOVES?
La metodologia peer to peer demostra la seva eficàcia en població adolescent i jove perquè és un moment de la vida en el qual parlar amb els pares i adults genera certes desconfiances. Per tant poder parlar amb altres joves que ja han estat prèviament capacitats en temes de drogues o sexualitat fa que molts joves es deixin influenciar mes fàcilment per gent de la seva mateixa edat que no pas per gent més adulta i/o professional.
Otger. COM ES FA LA CAPTACIÓ DE JOVES PER LA FORMACIÓ ?
Els joves cursen una assignatura de lliure elecció o de crèdit FTS que es diuen actualment. Normalment la universitat està molt implicada en la difusió dels curs que té una part teòrica i una altra part pràctica. A part es fa difusió per les xarxes socials i canals que utilitzen els estudiants per moure’s pels ambients universitaris. Aquests curs pot ser de 25 o 50 hores. Es fa una part teòrica de formació i capacitació i una part pràctica on s’aplica allò que han après durant la capacitació.
Les activitats que poden realitzar són de molts tipus, per una part es fan activitats preventives a la mateixa universitat en les quals el joves escullen un tema i ideen quins materials volen utilitzar i quines dinàmiques poden fer servir per fer-ho arribar a la resta de la comunitat universitària.
Per altra banda hi ha activitats fora de la universitat, ja sigui en contextos d’ oci nocturn o en contextos del municipi i d’aquesta manera poden desenvolupar el que han après i poden sentir-se agents de salut i agents educatius o sòcio- educatius.
Otger. COM ES VINCULEN ELS JOVES EN LES ACTIVITATS PREVENTIVES EN EL MON LOCAL?
Doncs a través de les activitats fora de la universitat. Ja sigui a través d’entitats que treballen al municipi o ja sigui com estem treballant actualment, directament a través del mateix ajuntament o bé des de serveis de joventut, de salut o de prevenció de drogues específicament. Poden fer activitats de tots tipus, és un intercanvi entre els professionals del municipi i l ‘alumne universitari. Els professionals del municipi n’extreuen agents que puguin treballar amb mes eficàcia la vinculació amb els joves i el mateix estudiant n’extreu aquest contacte amb el mon laboral, amb el mon professional i conèixer com estan treballant els municipis determinats temes de prevenció i de salut comunitària.
Otger. QUANTS ANYS PORTA AQUEST PROJECTE?
Aquest projecte és de l’any 99. Va néixer de les universitats angleses i el vàrem exportar a l’any 99. És un projecte que té en compte que l’ edat en que els joves realitzen més conductes de risc és en l’ edat universitària i que d’alguna manera la prevenció que es fa als municipis, que es escolar, normalment avarca només l’ edat d’infància i l’edat de l’institut , secundària, però poques vegades els municipis tenen vinculació amb les universitats de les quals ells envien els alumnes, un municipi te molts ciutadans joves que van a la universitat però els perden a nivell de prevenció. En plenes facultats ve a cobrir aquest buit i ve a intentar lligar la prevenció que es fa als instituts per després poder-la transportar també al joves més grans i que és en aquella edat on fan les conductes més de risc, ja sigui en temes de drogues o temes de sexualitat. És una forma de recuperar-los, és trobar aquests punts de vinculació entre el municipi i la gent jove, és la importància de treballar en xarxa, d’ entre tots poder abordar des de diferents àmbits i des de diferents espais aquell treball més preventiu, el que diuen a sud América la cultura preventiva, de com els mateixos joves han de fer seva aquesta cultura.
Fina: QUINES ACCIONS PREVENTIVES EN EL CONSUM DE DROGUES ES PROMOUEN DES DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA?
Bàsicament s’ofereixen tres tipus d’actuacions adreçades als ens locals de la demarcació de Barcelona que poden sol·licitar a través del Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona:
- Suport i assessorament tècnic per a l’elaboració de plans locals de prevenció de drogodependències i assessorament per l’elaboració de Protocols de detecció i actuació en casos de consum de drogues en menors d’edat als centres d’educació secundària.
- Actuacions de prevenció i detecció de les drogodependències:
- Capacitació tècnica de professionals: Oferta formativa teòrico-pràctica sobre prevenció en drogodependències a mida i descentralitzada adreçada a aquells ajuntaments amb necessitats específiques de formació per als seus professionals.
- Capacitació de monitors i agents del lleure: Curs de formació teòric i pràctic per abordar l’esport i el lleure com a eina preventiva en front de conductes de risc entre joves i adolescents.
- Reforç de la capacitat parental: Taller dinàmic i participatiu perquè pares i mares puguin desenvolupar les pautes educatives amb els seus fills
3. Exposició controles?: Exposició per a la prevenció de les drogodependències que proporciona informació sobre drogues, treballa els factors de protecció i promou actituds responsables entre els adolescents i joves de 12 a 18 anys i de més de 18 treballant habilitats per a la vida. També s’adreça a pares i mares i a professionals i es fan visites guiades on se’ls fa reflexionar sobre l’estil educatiu. L’exposició ofereix també tallers a l’aula complementaris a les visites guiades per els alumnes.
També es dona suport econòmic mitjançant convenis i subvencions a ens locals de la demarcació i a entitats que treballen la prevenció, detecció i atenció de consums problemàtics de drogues.
Per a més informació:
Web de la Fundació Salut i Comunitat: https://www.fsyc.org
Web del Projecte En Plenes Facultats: www.enplenesfacultats.org/
Font: http://bit.ly/2kqdJT5