Des d’En Plenes Facultats ens sumem al manifest de la Xarxa UNAD per commemorar aquest 26 de juny, Dia Internacional de la Lluita contra l’Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues.
UNAD, la Xarxa d’Atenció a les Addiccions, va néixer el 1985 per defensar els drets de les persones amb problemes d’addiccions, així com de les seves famílies i de la comunitat en el seu conjunt. La denominada ‘guerra contra les drogues’ promoguda per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) va començar als anys seixanta. Establint-se el 1987 el ‘Dia Internacional contra l’Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues’.
Quatre dècades després ens trobem que, malgrat els milers de milions gastats en polítiques punitives contra les drogues, no hem frenat el creixement del narcotràfic ni hem protegit les comunitats de les conseqüències d’aquest. A UNAD creiem fermament en un canvi de paradigma global que ja sembla albirar-se. El passat març l’ONU va adoptar per primera vegada una resolució crucial que reconeix l’enfocament de reducció de danys com una resposta eficaç de salut pública, animant els Estats membres a desenvolupar i aplicar aquestes mesures.
Per això, en un dia com avui, les 211 entitats que formem part de la xarxa d’atenció a les addiccions d’Espanya posem novament el focus en les persones i en la defensa dels seus drets, i ens reafirmem i reclamem que:
- S’ampliïn i adeqüin els serveis de consum supervisat (SCS): des d’UNAD sol·licitem l’expansió dels SCS per incloure l’ús de la via inhalada i la seva adaptació a l’augment de l’ús d’estimulants. Reclamem que els SCS siguin un recurs essencial, almenys a les grans ciutats, amb cobertura 24 hores.
- Identifiquem una necessitat urgent de programes de distribució de materials higiènics per a l’ús de la via inhalada.
- Implementació de programes de reducció de danys (RDD) específics per a l’ús d’alcohol: s’observa una gran necessitat d’incorporar programes de RDD per a l’ús problemàtic d’alcohol, especialment en poblacions sense llar.
- Formació i recursos adequats per millorar els enfocaments de gènere i transcultural. És fonamental per no excloure a la població immigrada, dones i gèneres dissidents dels serveis. També és important invertir en formació a professionals de reducció de danys en model informat del trauma.
- Reconèixer i participar activament les persones usuàries en la comunitat: destaquem la necessitat d’integrar les persones usuàries de drogues en espais comunitaris, promovent la seva consideració com a ciutadanes de ple dret. També demanem la col·lectivització de grups de persones usuàries perquè puguin representar les seves necessitats i propostes en taules i espais de participació comunitària.
- Implementar programes específics de reducció de danys (RDD) per a dones i persones de gènere dissident: se sol·licita el desenvolupament de programes específics per a aquesta població, incloent-hi la protecció sense exigir abstinència i l’acompanyament especialitzat per a dones víctimes de violència de gènere i per a gestants.
- A més de programes específics per a dones, és necessari generar espais segurs i entorns de protecció per a dones: és essencial per garantir i desenvolupar la seva autonomia i benestar, oferint atenció específica on s’abordin les necessitats de les dones des d’una perspectiva de gènere.
- El reconeixement dels equips professionals dels serveis d’addiccions, incloent-hi els de reducció de danys. Així com l’equiparació de les seves condicions laborals a les d’altres sectors com la salut mental.
Per tot això, fem una crida perquè, entre totes, defensem polítiques de drogues centrades en la salut pública i perquè la reducció de danys s’integri en l’agenda política a tots els nivells.
És necessari que reconeguem a les persones que consumeixen drogues com a ciutadanes amb drets i dignitat, mereixedores de suport i tractament, no de criminalització i estigmatització. Només mitjançant un enfocament basat en l’evidència científica, podem crear un futur on tota la ciutadania tingui l’oportunitat de viure una vida plena i saludable. És hora de posar fi a la guerra contra les drogues i començar a construir un sistema que prioritzi el benestar, la justícia i la humanitat.
Suma’t i #SéParteDeLaSolución.
Pots consultar el vídeo de la campanya en aquest enllaç.