– El mercat de la droga, sense regulació i sense llicència, és la forma més pura i més mortífera de capitalisme, aquest que prioritza el benefici per sobre de tot.
La guerra contra les drogues no és una política, és una ideologia, un dogma insensible als fets i menyspreador amb les conseqüències. És evident que no existeix una iniciativa global que hagi fracassat més estrepitosament: les mesures prohibicionistas no han reduït el subministrament de droga, sinó que han creat una indústria lucrativa basada en la provisió de narcòtics per part de bandes i càrtels. (En 2016, les drogues il·legals valen més, literalment, que el seu pes en or). La guerra contra la droga ha castigat als més vulnerables de la societat: els pobres, les minories racials i ètniques, i, cada vegada més, les dones. És una guerra mundial –que es lliura des dels camps de roselles a Afganistan fins als carrers de Chicago- amb un preu humà insuportable: només a Amèrica Llatina, les morts per la guerra contra la droga superen ja les provocades pel conflicte a Síria.
Per petició de tres nacions llatinoamericanes (Mèxic, Colòmbia i Guatemala) la Sessió Especial de l’Assemblea de les Nacions Unides UNGASS sobre el problema mundial de les drogues es va avançar de 2019 a 2016. Però aquest sentiment d’urgència no es va reflectir en la reunió preparatòria celebrada a Viena al març, on la Comissió de Drogues Narcótiques (CND) va publicar un document que bàsicament perpetua el status quo, una posició “gairebé enterament desconnectada de la realitat”, com va dir Ann Fordham del Consorci Internacional de Polítiques de Drogues. Fins i tot per als observadors ocasionals de l’ONU, les negociacions de Viena van seguir un patró similar: hores finals molt tibants, discutint sobre una resolució contestada, seguides per un sentiment anticlímax una vegada publicada la resolució, amb un reconeixement sobre el consens que sacrifica la reforma en nom de la unitat. Afirmacions que posaven en qüestió els fracassos en el sistema actual van ser, o vetades, o edulcorades.
La redacció del document va ser un procés profundament antidemocràtic
La redacció del document va ser un procés profundament antidemocràtic, tan poc representatiu com a mancat de transparència. Més de 100 estats membres, la majoria pertanyents al Sud Global, no van jugar paper algun en les negociacions, a pesar que estaven obligades legalment pels tractats internacionals a implementar polítiques que els impacten de manera desproporcionada. A Nova York, aquest dimarts 19 d’Abril, no tindran l’oportunitat de debatre ni de reescriure gens, ja que el document se signarà al principi de la Sessió Especial. Davant aquest panorama, veterans experts semblaven desmoralitzats, i eren gairebé unànimes en la condemna. Steve Rolles de la Transform Drug Policy Foundation va descriure el document com “una traïció profunda a molts dels stakeholders de tot el món, a els qui se’ls havia promès diàleg”.
Com pot impactar aquesta falta de democràcia en el resultat de la UNGASS? “En argot diplomàtic, manarà Viena, abans que Nova York”, diu l’expresident mexicà Ernesto Zedillo referint-se al fet que l’acord negociat entre bambalinas bloquejarà la petició de reformes. Mèxic està en el front de batalla en la guerra contra les drogues i els seus ciutadans poden verificar com les polítiques de mà dura només han aconseguit consolidar la corrupció, tant per part de l’Estat com per part dels actors no-estatals. Mèxic va liderar la pressió sobre el CND perquè es reconeguessin les qüestionis soci-econòmiques que impulsen el cultiu, la producció i el tràfic, però la geografia i la geopolítica limiten la seva autonomia, i l’experimentació ve condicionada per un marc legal internacional estricte, que presenta molt poca flexibilitat per al monitoratge d’un mercat regulat. (Si es vol impedir que es lliuri el poder als traficants, la descriminalización de la demanda ha d’anar de la mà de la regulació del subministrament).
És important enquadrar l’actual guerra contra la droga en el context de les indústries que depenen de la seva perpetuació. Els Papers de Panamà van revelar com gegantescs beneficis dels càrtels de la droga han estat blanquejats mentre que posseir petites quantitats de marihuana pot acabar en una detenció. (En 2014, 1,5 milions de nord-americans van ser detinguts, acusats d’assumptes no violents relacionats amb drogues, el 83% dels quals pel simple fet de posseir-les). A Europa, un nombre insuportable de ciutadans (500.000) estan empresonats per delictes vinculats als narcòtics, més que nombre total de persones a la presó per qualsevol altre tipus de crim a Europa occidental. El sistema penitenciari privatitzat viu de l’empresonament massiu, de la mateixa manera que viuen d’això els sindicats de guàrdies penitenciaris, que financen les campanyes anti-legalització. Els EUA gasten 50.000 milions de dòlars a l’any a lluitar contra la droga: rebrien gairebé la mateixa suma de diners si les drogues tinguessin un impost similar al del tabac i l’alcohol. Els nord-americans saben que la prohibició de les drogues ha estat tan reeixida com la prohibició de l’alcohol: el 70% rebutgen la política actual, mentre que un 50% està a favor de la discriminalització.
Hi ha alternatives viables
Ha arribat l’hora d’una aproximació centrada en la salut pública més que en la justícia criminal. El mercat de la droga, sense regulació i sense llicència, és la forma més pura i més mortífera del capitalisme, que prioritza el benefici per sobre de tot al traslladar l’administració de drogues des dels professionals de la salut cap als traficants sense escrúpols, la prohibició ha augmentat la probabilitat de cometre un crim, portant a moltes persones vulnerables a delinquir. A més, ha impedit que s’investiguin tractaments que poden salvar moltes vides. El professor David Nutt ha descrit la prohibició de la recerca sobre psicodèlics com “l’oportunitat perduda més gran de la història de la medicina”. Alguns descobriments neurocientífics recents han subratllat el potencial del LSD i la psilocibina (fongs màgics) per tractar la depressió i abordar les addiccions, amb un èxit particularment espectacular en la cura de l’alcoholisme.
Existeixen alternatives viables. Gravar amb impostos el consum i reinvertir els ingressos en la prevenció i el tractament ha donat resultats positius. Portugal va implementar aquesta política fa 15 anys, i ha vist reduir-se en un 50% l’ús de droga injectada. El recent èxit –social i físicament- de la discriminalització del cànnabis en quatre estats nord-americans representa una comprensió creixent de les virtuts de la regulació. Encara que la llei federal continua inflexible i els tractats internacionals segueixen sent vinculants, els EUA estan sent menys feroços en la implementació. En contra de la llei internacional, Uruguai ha descriminalizado el cànnabis, mentre que Canadà s’ha compromès a regular-ho, i s’estan considerant proposicions legislatives a tot el món. De manera significativa, són els estats autoritaris (Xina, Rússia i Iran) els qui estan pressionant per endurir el prohibicionisme i les polítiques punitives. Aquesta divergència d’opinions està creant tensió, la qual cosa es posarà en evidència en el UNGASS. Tal com Alex Wodak de la Australian Drug Law Reform Foundation assenyala, “el consens internacional s’ha trencat d’una manera irreversible i les fractures són múltiples, profundes, severes i irreparables”.
Durant els propers dies, estaré parlant amb un ampli ventall de veus dins i al voltant de la Sessió Especial, la qual cosa inclourà representants de governs, activistes de la societat civil, i testimonis arribats del front de la guerra contra les drogues. Prendran els líders mundials en compte els arguments en favor de la reforma basats en la pura evidència? Ja coneixem el cost formidable de no fer res: milions de vides arruïnades, milers de milions de dòlars perduts. Com un famós usuari de LSD observés una vegada: “la definició de la bogeria és fer alguna cosa una vegada i una altra esperant que acabi produint un resultat diferent”.
Font: lasdrogas.info