Situació de l’alcohol a Catalunya
El consum per càpita en adults (majors de 15 anys) a Europa va ser d’11,3 litres d’alcohol pur, equivalent a una mitjana de més de 170 grams d’alcohol a la setmana. El patró canvia si parlem dels joves, on gairebé un de cada tres adolescents entre 14 i 18 anys va presentar els darrers 30 dies, una intoxicació aguda i/o un consum intensiu d’alcohol (31% noies vs. 26% en els nois). Entre les urgències relacionades amb el consum d’alcohol al 2019, un 7% són en menors d’edat, i aquest percentatge és més del doble en noies respecte als nois. S’estima que en el període 2010-2017 a Espanya, en adults de més de 15 anys, el consum d’ alcohol va causar l’any una mitja de 15489 morts atribuïbles a l’alcohol, percentatge molt superior en homes, (74% dels casos), sent el càncer la principal causa de mort relacionada amb l’alcohol (29,4%), per sobre de la cirrosi hepàtica, de les malalties cardiovasculars, o de les lesions involuntàries. I per reduir aquesta morbi-mortalitat, una de les polítiques més cost-efectives, és la d’oferir consell breu des de l’atenció primària, exemple d’això tenim a Catalunya el programa Beveu Menys, que fruit de la seva implementació al 95% dels centres d’atenció primària, s’ha vist incrementat el cribratge d’alcohol (67%) i la intervenció breu a persones amb problemes associats al consum d’alcohol.L’alcohol continua sent, amb escreix, la droga que genera més problemes a la nostra societat
Consum d’alcohol entre els joves (2018-2019) a Catalunya
Segons l’informe dels resultats per a Catalunya de l’Enquesta s obre l’ús de drogues a l’ensenyament secundària, ESTUDES 2018, l’alcohol és la substància psicoactiva més consumida entre els estudiants de 14 a 18 anys. A Catalunya el 79% dels estudiants havien consumit begud es alcohòliques alguna vegada a la vida (82% en el cas de les dones i 75,8% en el dels homes), i el 60% va dir que havia pres alcohol en els darrers trenta dies vida (64,3% en el cas de les dones i 55,9% en el dels homes). Aquesta xifra varia molt si s’analitzen les edats, incrementant-e a mesura que aquesta augmenta, sent un 35% als 14 anys i un 73% als 18 anys).
Polítiques més efectives
L’impacte del consum d’alcohol a la salut de la societat depèn, en bona part, del patró i nivell de consum, però també es relaciona amb aspectes individuals i ambientals. Les polítiques públiques poden afavorir o desincentivar el consum d’alcohol i, amb conseqüència, tenen una gran capacitat preventiva.
Recentment l’OMS (Orgnaització Mundial de la salut) ha proposat la iniciativa SAFER amb propostes de polítiques altament efectives per a reduir l’ús nociu de l’alcohol i les conseqüències de salut, socials i econòmiques relacionades.
Aspectes clau en polítiques d’alcohol:
Entre les polítiques més efectives per a reduir els danys que causa l’alcohol, tenim l’augment dels impostos, la regulació de la seva disponibilitat i les polítiques sobre alcohol i conducció. Important també regular la promoció i publicitat de l’alcohol i primordial fer èmfasi en la detecció i tractament dels trastorns per abús o dependència d’alcohol, oferint el consell breu a l’atenció primària, exemple d’això a Catalunya tenim el programa Beveu Menys que ha implementat les estratègies d’abordatge e intervenció breu en el consum d’alcohol a tots els centres d’atenció primària.
Principis clau en les polítiques d’alcohol:
- Polítiques comprensives que abordin totes les formes de consum perjudicial i danys relacionats amb l’alcohol, en tots els grups d’edat.
- Polítiques coherents i sistemàtiques, centrades tant en la part comportamental com ambiental de la prevenció del consum perjudicial.
- Polítiques en el context de “Salut en totes les polítiques”, implicant tots els actors que puguin fer aportacions positives a la reducció dels danys associats a l’alcohol.
- Polítiques i accions basades en l’evidència
- Polítiques coordinades i sinèrgiques, a nivell global, europeu, nacional, regional i local, respectant la subsidiarietat.
Notícia publicada per Canal Drogues de la Subdirecció General de Drogodependències al novembre 2020 per a Drogues.Gencat
Font original: Canal Drogues Gencat