El cànnabis, amb la seva rica gamma de fitocannabinoides, com el THC i el CBD, s’ha utilitzat en la medicina tradicional en relació amb la fertilitat i la reproducció. Actualment, els científics estan començant a descobrir l’important que el sistema endocannabinoide és per als mecanismes biològics que controlen aquests processos fonamentals.
Pot reduir la fertilitat durant la fase d’ovulació
S’han realitzat varis estudis per analitzar la relació entre el sistema endocannabinoide i el cicle reproductiu femeni.
S’ha demostrat, en repetides ocasions, que els nivells de l’endocannabinoide fonamental anandamida varien radicalment en diversos moments del cicle menstrual.
Els nivells de anandamida semblen estar al punt més alt al moment de l’ovulació, quan l’ovari allibera l’òvul. Com la anandamida és un agonista dels receptors cannabinoides, es podria esperar que els nivells elevats de THC (que és també un agonista) no fossin necessàriament perjudicials per a l’ovulació.
No obstant això, uns quants estudis duts a terme en la dècada de 1970 i en els anys 80 suggereixen que el THC te una gran capacitat de bloquejar l’ovulació en molts mamífers, inclosos els primats (encara que no sembla haver-hi cap estudi específic realitzat en femelles humanes). Sembla que el THC ho fa mitjançant la supressió de la producció d’una hormona fonamental per al procés d’ovulació, coneguda com l’hormona luteinizant.
Igual que ocorre amb la majoria dels aspectes de la ciència dels cannabinoides, és necessari seguir investigant per establir exactament quin és el vincle entre el consum de cànnabis i l’ovulació. No obstant això, curiosament sembla que pot desenvolupar-se tolerància a l’efect de bloqueig de l’ovulació del THC en les consumidores habituals.
Pot reduir la menstruació dolorosa durant el cicle menstrual
El cànnabis s’ha utilitzat en la medicina natural tradicional de cultures de tot el món com un remei per a la dismenorrea o menstruació dolorosa. Com tothom sap, s’explica que la reina britànica Victòria hauria consumit cànnabis per alleujar els dolors que li produïa la menstruació—i tenint en compte que el seu metge personal va ser el famós metge del cànnabis William B. O’Shaughnessy, el més probable és que aquesta història sigui certa (i atès que ella li va nomenar cavaller uns anys més tard, va deure agrair-ho de debò)! Avui dia, les dones de tot el món segueixen utilitzant el cànnabis per alleujar els seus dolors menstruals, i experimenten un gran alleujament subjectiu—no obstant això no s’han realitzat estudis formals que recolzin la seva eficàcia, i els processos biològics subjacents implicats no s’han definit.
No obstant això, és ben sabut que el THC pot actuar com un potent agent analgèsic i antinociceptiu (analgèsic és un terme general per a calmant; els antinociceptius específicament eviten que els nervis detectin els senyals de dolor). A més d’això, tant el THC com el CBD tenen la capacitat de reduir la inflamació, el que poden contribuir a la reducció subjectiva del malestar.
Suprimeix hormones claus durant la fase premenstrual
Durant la fase premenstrual (també coneguda com la fase lútea), les fluctuacions hormonals poden causar una àmplia gamma de símptomes que inclouen dolor, irritabilitat, canvis d’humor, fatiga, i inflor. És ben sabut que els nivells de certes hormones, inclosa la progesterona, augmenten de manera significativa durant aquesta fase (mentre que altres hormones, incloent els estrògens, disminueixen). Durant anys, els metges han receptat progesterona suplementària com a tractament per a la síndrome premenstrual sever, però la recerca recent indica que no és eficaç. De fet, encara que, en general, es creu que els símptomes premenstruales anormals estan relacionats amb nivells baixos de progesterona en un moment en què haurien de ser alts, algunes manifestacions de la síndrome premenstrual (el nom donat al fenomen pel qual s’experimenten símptomes anormalment greus durant aquest temps) semblen, de fet, estar relacionats amb nivells de progesterona excessius i nivells d’estrogen reduïts. Resulta evident que els símptomes premenstruales el bastant greus com per classificar-los com a síndrome premenstrual són el resultat de les fluctuacions i els desequilibris hormonals. A més, no disposem de proves que suggereixin que el consum de cànnabis suprimeix el nivell de progesterona durant la fase lútea, a més d’alterar els nivells d’altres hormones importants conegudes com prolactina i cortisol. A més d’això, l’efecte inhibidor del THC en l’hormona luteinizant, que comença al moment de l’ovulació, també s’ha observat durant la fase lútea (que és la finestra entre la pròpia ovulació i el començament del període menstrual). Una vegada més, encara que no s’han descrit completament els mecanismes implicats, és clar que el sistema endocannabinoide exerceix algun tipus de paper, i que les dones que experimenten símptomes anormals en aquest moment es poden beneficiar de teràpies dirigides a força de cannabinoides. De fet, hi ha infinitat de dones a tot el món que experimenten un alleujament subjectiu amb l’ús de cànnabis durant la fase premenstrual, encara que podria ser el resultat dels coneguts efectes relaxants i contra l’ansietat del cànnabis, més que de la influència directa sobre els nivells hormonals.
Pot reduir la durada del cicle menstrual
Una vegada més, es disposa d’escasses proves que el THC disminueixi la durada del cicle menstrual en les dones. En un estudi de 1986 sobre l’efecte del THC en l’hormona luteinizant, també es va observar que la durada general dels cicles menstruals es reduïa en les dones a les quals s’havia administrat cànnabis en comparació de les quals van rebre placebo. Per tant, cal dur a terme més recerques sobre aquest tema abans que es pugui dir, amb algun grau de certesa, com i si la durada del cicle menstrual es veu afectada en les dones. Igual que ocorre amb l’efecte de bloqueig de l’ovulació del THC, pot ser que es desenvolupi tolerància ràpidament a qualsevol efecte possible. Curiosament, els estudis més antics en primats no humans indiquen que el THC pot alterar la durada del cicle, però no necessàriament escurçar-ho: en un estudi de 1980 en micos Rhesus, la mostra tractada amb THC presentava un aclaparador i considerable augment en la durada del cicle. Una de les micos tenia un cicle que durava 145 dies, en comparació dels habituals 30!
Pot afectar a la implantació de l’embrió en l’úter
S’han publicat diversos estudis importants durant l’última dècada que investiguen la influència que amb tanta precisió exerceix el sistema endocannabinoide sobre diversos processos clau relacionats amb la concepció i el principi de l’embaràs. Diversos d’aquests estudis han descobert que els nivells de anandamida fluctuen dràsticament al llarg del cicle menstrual, i que els nivells estan en el seu punt més baix durant la “finestra d’implantació” (la petita finestra de temps, durant la qual l’embrió pot implantar-se amb èxit en l’endometri de l’úter, que sol produir-se dura uns tres dies, i comença de sis a nou dies després de l’ovulació). En els estudis en els quals la anandamida s’ha incrementat artificialment en aquesta etapa, generalment no se produceix la implantació. Tenint en compte que tant la anandamida com el THC són agonistas dels receptors cannabinoides, sembla tenir sentit que el consum de THC durant la finestra d’implantació podria causar el mateix efecte (no obstant això, aquest concepte és massa simplista, i no es compleix necessàriament amb un sistema tan complex com el sistema EC). No obstant això, fins que es realitzin noves recerques que aclareixin totalment la relació, la possibilitat que l’ús de cànnabis amb un alt contingut en THC pogués impedir que un òvul fertilitzat s’implanti en l’endometri durant la finestra d’implantació significa que és molt recomanable que les consumidores de cànnabis que desitgin quedar-se embarassades deixin de consumir cànnabis almenys 24 hores abans que comenci la “finestra d’implantació”. El fet que el THC sembla tenir la capacitat no només d’inhibir l’ovulació, sinó també d’impedir la implantació d’òvuls fertilitzats en l’endometri, suggereix que el THC o els compostos similars podrien tenir potencial per utilitzar-se com a base per a fàrmacs anticonceptius no hormonals. Com sembla ser que el fet que es desenvolupi tolerància és un problema propi del THC, probablement hi hagi millors candidats per a la recerca específica. Després de tot, si l’ús constant de THC fos suficient per evitar l’embaràs, les taxes de fecunditat serien dràsticament menors en les grans consumidores de cànnabis en comparació de la població general, i no hi ha gens que indiqui que així sigui! No obstant això, hi ha proves substancials que el consum de cànnabis augmenta el plaer sexual en els i les usuàries, el que podria en certa manera contrarestar qualsevol efecte negatiu sobre les taxes de fertilitat…
Fuente: https://sensiseeds.com