El 4 de febrer és el Dia Mundial contra el Càncer, una jornada que busca conscienciar la societat sobre la importància de la prevenció i detecció precoç del càncer. Aquesta data es fa servir per sensibilitzar sobre els factors de risc, les estratègies de prevenció i per fomentar l’adopció d’hàbits de vida saludables per reduir l’impacte d’aquesta malaltia. En el marc de la nostra tasca a En Plenes Facultats (EPF), aprofitem aquesta jornada per reflexionar sobre la rellevància de la prevenció en la salut pública i la promoció de conductes saludables, que són fonamentals per a la reducció del risc de càncer.
L’impacte de la prevenció i les dades
Segons les dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), gairebé la meitat de les morts per càncer poden evitar-se mitjançant canvis en l’estil de vida. Aquestes dades són un recordatori del paper fonamental que juguen els hàbits quotidians en la reducció del risc de càncer. Factors com el tabac, l’alcohol, una dieta desequilibrada, la manca d’activitat física i l’exposició excessiva al sol són els principals responsables de moltes de les formes de càncer més comunes. Si bé la detecció precoç és clau per a tractaments més eficaços, l’adopció de pràctiques saludables pot ser una de les eines més poderoses en la lluita contra aquesta malaltia.
L’acció preventiva d’EPF
Des d’En Plenes Facultats, un dels nostres principals objectius és educar i sensibilitzar la comunitat universitària sobre com prevenir riscos associats a conductes que poden contribuir a l’aparició de malalties com el càncer. Encara que la nostra feina se centra més en l’àmbit del consum de drogues i sexualitats saludables, la nostra tasca preventiva també s’alinea amb les accions de salut pública per prevenir el càncer. Els nostres seminaris sobre la reducció de riscos en el consum de substàncies i sobre la importància de la salut sexual i reproductiva són un complement a la sensibilització sobre el càncer. De fet, un dels temes que tractem és com l’abús d’alcohol, el tabaquisme i altres substàncies poden incrementar el risc de desenvolupar certes formes de càncer.
Mitjançant la formació d’Agents de Salut a la universitat, EPF fomenta un entorn educatiu on els i les joves universitàries aprenen sobre els factors de risc, les maneres de reduir-los i com comunicar la importància de la prevenció a la seva comunitat. És fonamental que aquestes noves generacions incorporin hàbits saludables des de joves, ja que l’impacte d’una vida saludable s’amplifica si s’adopta de manera primerenca.
La importància de la conscienciació
La campanya del Dia Mundial contra el Càncer d’aquest any se centra en la necessitat d’informar i educar la població mundial sobre el càncer, com prevenir-lo, com detectar-lo a temps i com tractar-lo. A través de diferents activitats a tot el món, es posa èmfasi en la importància de la prevenció primària (evitar els factors de risc) i la prevenció secundària (detecció precoç).
Els Agents de Salut formats per EPF actuen com a agents d’informació i canvi de comportament, podent arribar directament a la comunitat universitària, sensibilitzant l’estudiantat i proporcionant eines i coneixements per a la seva pròpia salut. Això inclou no només la consciència sobre el càncer, sinó també la promoció de comportaments de risc més baixos en relació amb l’alcohol, el tabac i altres substàncies.
La importància de la detecció precoç
La detecció precoç del càncer és un altre dels punts clau que es treballa des de la comunitat de salut pública. En molts casos, quan el càncer es detecta en les primeres etapes, les opcions de tractament són molt més eficients, cosa que millora les taxes de supervivència. Això subratlla la importància de les proves de detecció i de crear consciència sobre la necessitat d’aquestes proves, com les mamografies, les proves de Papanicolau, entre altres. El coneixement de les persones, com el que promovem des d’EPF, sobre la detecció i les estratègies de salut pública ajuda a fer créixer una comunitat més informada i empoderada per a prevenir i tractar el càncer.
Seguim treballant per un futur més saludable
El Dia Mundial contra el Càncer és una data per recordar, però, sobretot, per actuar. Des d’En Plenes Facultats, continuem oferint formació i recursos per conscienciar els i les joves universitàries sobre la importància de la salut preventiva. En aquest sentit, la nostra feina juntament amb altres organitzacions i entitats per promoure la salut i reduir els riscos associats al càncer és una peça clau per a crear un futur més saludable per a les pròximes generacions.
Des de la nostra tasca educativa, seguirem treballant per una societat que valori els hàbits saludables com una de les eines més poderoses per prevenir el càncer i altres malalties. Ens unim al Dia Mundial contra el Càncer i fem una crida a la comunitat universitària per continuar formant-nos, educant-nos i vivint de manera saludable.