Després de la realització del curs TRIA TRIAR a la Universitat de les Illes Balears, els i les estudiants van fer interessants reflexions sobre el que van aprendre de la reducció de riscos en l’ús de drogues i de la promoció de sexualitats saludables.
La nostra companya Alicia del projecte Tria Triar, realitzant la formació de drogues en la UIB.
Durant el primer semestre de l’any acadèmic 2018-2019 van començar a desenvolupar-se diferents activitats programades per al que seria el curs Tria Triar, gestionat pel projecte En Plenes Facultats, a la Universitat de les Illes Balears, sobre la prevenció en l’ús de drogues i la promoció de sexualitats saludables.
D’aquesta manera, tant els com les estudiants de la universitat van rebre una formació presencial de 25 hores sobre aquestes temàtiques, amb l’objectiu que es convertissin en “amplificadors” dels missatges preventius entre els seus iguals, o bé, agents promotors de salut. Paral·lelament, el curs buscava potenciar altres dimensions com la ideació, el desenvolupament i la implementació d’activitats dinàmiques i participatives relacionades als hàbits saludables i així també millorar els coneixements i la informació respecte a les drogues i a les sexualitats, i treballar actituds a través del foment d’una perspectiva crítica i creixement personal.
Per a fomentar la participació dels i les estudiantes, el curs es podia convalidar per 1 crèdit de lliure elecció. Per a això, havien d’elaborar un “diari reflexiu“, el qual pretenia recollir tant les reflexions personals sobre l’experiència viscuda durant el curs, com els punts a enfortir i millorar en el desenvolupament i implementació d’aquesta formació.
I en la nostra aventura per aquests diaris, ens hem trobat amb unes reflexions molt interessants, a més d’artístiques. També va haver-hi els qui van elaborar material audiovisual que, de certa manera, resumia l’experiència… És que a vegades, una imatge (o un àudio) val més que mil paraules.
A continuació, els deixem per al seu delit, aquestes reflexions i material fotogràfic/musical que van elaborar els i les voluntàries del projecte Tria Triar sobre el que van aprendre durant la realització del curs i de les activitats preventives i promotores de salut. Ens han commogut i a més, ens alegra profundament que els hagi estat d’utilitat.
Material Audiovisual
Imatge creada per Laura, estudiant i voluntària del curs Tria Triar 2018Imatge creada per María Rosario, estudiant i voluntària del curs Tria Triar 2018Text i imatge creat per Alba Martín Roig, estudiant i voluntària del curs Tria Triar 2018.Text i imatge creat per Alba Martín Roig, estudiant i voluntària del curs Tria Triar 2018.Text creat per Alba, Aldy, Marta, estudiants i voluntari@s del curs Tria Triar 2018.
Algunes reflexions del voluntariat Tria Triar
Sofía.-“El cursillo de Tria Triar, si para algo me ha servido, ha sido para abrime la mente. Esto demuestra la falta de información que tiene la mayoría de la sociedad acerca de las drogas y de su consumo. Además, yo creía que las campañas en contra de las drogas estaban bien realizadas, y cuando alguien las viera se lo pensaría dos veces antes de consumir. Ahora me doy cuenta de que éstas no ayudan en nada, puesto que dan poca (o ninguna) información acerca de los riesgos que pueden ocasionar, únicamente lanzan mensajes de que si lo haces, eres tonto o incluso cosas peores que esta.”Petrina.-
“És interessant dir que es va estructurar molt bé la teoria ja que els primers dies es varen veure les drogues com a tal i més generalment i ja cap al final es varen concretar fent esment en les principals (entenent principals com a més consumides) per conèixer-ne els aspectes més rellevants de cada una d’aquestes. Dit en altres paraules, es va permetre primer crear una base sobre el tema i després anar afegint coneixement a aquest coneixement concretant la informació. A més, la forma de donar les explicacions no varen resultar avorrides ni pesades ja que eren molt visuals, dinàmiques i al mateix temps quedava clar.”
Pablo.-“- ¡Sois una puta mierda! De verdad, ¡me podríais haber matado! ¡Enserio no sé qué os pasa en la cabeza! Y encima siempre vais de guays por la vida, pero en el fondo sois unos cobardes, que solo se divierten dejando en ridículo a los otros y no tienen ni los cojones para asumir las consecuencias. ¿Tú sabes lo asustado que he estado? ¿Sabes lo que es no recordar nada y sentirse como un imbécil? Cualquier persona me podría haber hecho lo que quisiese ¡y yo no me habría dado ni cuenta!– Lo siento de verdad, sólo queríamos pasarlo bien – Respondió Edu avergonzado.– ¿¡Que los sientes!? – Gritó Carlos mientras levantaba la mano para intentar pegarle un puñetazo, pero en el último momento se paró.”Cristina Pons.-
“Tot i això, el grup es mostra obert, amb diferents mentalitats i ideologies, que per a mi és de les coses més importants en les relacions, ja que dona vida i varietat a les interaccions entre persones, i el més important és que ajuda a créixer, tolerar però sobretot a aprendre. Així que per aquesta part estic contenta d’haver començat, per dos motius: el primer aquest just ara exposat, el segon per haver sortit de la meva zona de confort i fer altres activitats que es surten una mica del “pla curricular”. Finalment, puc dir que estic contenta del grup que hem estat. M’hi he sentit còmoda, i que cada una podíem ser nosaltres mateixes sense que ningú fos jutjada. És una cosa que consider necessari agrair, i que val la pena mencionar.”
Aina.-
“Crec que aquest curs ha sigut molt interessant, he après coses noves i he aprofundit en allò que coneixia un poc per damunt. Crec que me serà molt útil per al meu futur professional i en el present, ja que aquests coneixements són molt necessaris. Les activitats pràctiques han sigut molt divertides i entretingudes, ha sigut una experiència nova molt productiva i útil i recomanaria el curs a totes les persones, encara que la seva carrera no estigui relacionada amb aquests temes trob que tothom hauria d’aprendre i interessar-se per ells.”
Araceli.-“Y por último los talleres, me han gustado bastante, pero considero que tendríamos que tener un poco más de horas para poder realizar un mejor taller con más actividades, y que no se repitieran siempre los mismos de cada año, por ejemplo, si este año se ha hablado de educación sexual, el año que viene intentar hacer algún otro taller diferente. Esto lo digo porque hay temas también importantes como las drogas que se consumen bastante y la gente las desconoce totalmente, pero claro, al gustarnos más la educación sexual y, que es importante, pues nos pareció más divertido hablar sobre el tema.”Sebastià.-
“Aquest curs ha sigut una bufada de vent per a que el meu vaixell segueixi navegant sense contaminar l’aigua. Seguiré tenint la vela posada per a que cada persona o grup que aparegui en el meu dia a dia pugui fer-me valorar un llenguatge i una prevenció de comportaments digne d’admirar. Donem les gràcies a qui és conscient de la repercussió dels nostres actes enfront dels altres i que manté activa una conducta respectuosa.”
Maria Salvà.-
“No es tracta de dir no, sinó de poder decidir, amb total llibertat i en qualsevol moment si sí o si no. També crec que és important alliberar-nos dels estigmes i prejudicis que envolten aquesta temàtica i que, en bona part, sorgeixen de la desinformació. Per altra banda, m’agradaria recalcar com d’important és l’educació. Les drogues no desapareixeran. No obstant, la informació al respecte podria ser una finestra oberta al consum responsable. A més, tenint en compte que aquest consum irresponsable també està lligat amb pràctiques sexuals insegures i no plaents, faig una petita reivindicació a la necessitat urgent d’utilitzar, una vegada més, l’educació com a arma per lluitar contra una societat que té la pornografia com educadora sexual.”
Maribel.-“Para acabar quiero que tengáis en cuenta esta frase y es que la libertad de una persona acaba donde empieza la de otra. Puedes hacer lo que quieras y como quieras siempre y cuando no le estés quitando a otra persona sus libertades, sus opiniones o su vida.”María del Mar.-
“Un aspecte que he valorat molt ha estat poder desconnectar per poder connectar totalment a través de simplement deixar el mòbil en el moment d’entrar a la classe, perquè això m’ha permès tenir una experiència molt més satisfactòria. Ha estat una oportunitat per poder veure que la necessitat d’estar juntament a ell a tots els llocs on anem durant al dia no és real, i que es pot connectar amb la gent de forma més senzilla.”
Cristina Alcaide.-“Podemos empezar diciendo que ha sido todo un gusto poder haber asistido a un curso como este. Me he sentido cómoda y realizada asistiendo y participando en él. Durante estas semanas no cabe duda de que he aprendido muchísimo, de que he abierto más la mente y he comprendido muchos más aspectos.”Melanie.-“La verdad es que ha estado muy guay, todo muy dinámico no como las clases de la universidad. Me ha gustado mucho. La verdad es que la actividad fue muy interesante, cada grupo buscó información y fue una manera de reconocer efectos y características de las diferentes drogas.”José.-“No dejemos de apoyar a quien consumedesde las anfetaminas hasta el azúcarsi lo necesitas, aquí tienes a quien aferrartey con quien buscar alternativas para la vida disfrutarPues no soy el más apropiado para tratar el temaporque no llevo la mochila que llevan ellaspero es para mí más razón para luchar por lo que creapara ayudar a que se liberen de sus cadenas.”Clarisse Guimarães.-“Creo que he tomado una buena decisión cuando resolví hacer el curso Tria Triar: aprendí cosas nuevas, repasé conceptos, conocí nuevas perspectivas de abordar la prevención… pero lo más importante que aprendí con este curso fue que es muy importante intentar ver las cosas desde otros puntos de vista, que no hay verdades absolutas, y que aún que pensemos que ya conocemos algo, siempre podemos aprender sobre ello.”