El Pla d’Acció de Drogues 2017-2020 inclou per primera vegada aquesta conducta de risc. El Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) d’Horta-Guinardó atendrà aquests casos.
La dependència excessiva a les pantalles o el joc patològic són addiccions tecnològiques la incidència de les quals ha provocat que s’han inclòs per primera vegada en el Pla d’Acció de Drogues 2017-2020 presentat aquest dilluns a Barcelona per la tinent d’alcalde de Drets Socials. Laia Ortiz. La veu d’alarma ha sortit dels centres d’ensenyament.
L’ús problemàtic del mòbil i internet podria afectar entre el 3% i el 4% de la joventut de Barcelona, que traduït en xifres representa entre 2.500 i 3.000 adolescents. A causa d’aquesta incidència, el Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) d’Horta-Guinardó es convertirà en l’equipament de referència per atendre a aquests/as joves.
Hi ha tres dades que serveixen per avaluar el grau d’addicció tecnològica que té una persona jove. Maribel Pasarín, directora de l’Observatori de Salut Pública, descriu així les situacions de risc: quan un/a adolescent no concep la vida sense internet, quan deixa de fer alguna cosa per connectar-se i quan mostra una gran preocupació si no està en línia. Pasarín ha explicat que “mestres i professors, que són els que estan en contacte amb els joves, feia temps que ens avisaven: ‘fixar-vos en les pantalles’”
Publicitat d’alcohol
El 45% dels tractaments realitzats pels CAS són per consum abusiu d’alcohol. Es calcula que el 5% dels homes, majors de 15 anys, i el 4% de les dones de Barcelona fan una ingestió considerada de risc. En total unes 65.000 persones. La majoria dels tractaments antiadicciones són per begudes alcohòliques, seguides del consum de cocaïna (17%) i heroïna (16%).
A causa de la incidència en el consum de begudes alcoholicas, el nou Pla de Drogues, preveu mesures per reduir la venda i consum i la publicitat en espais públics. Ortiz ha indicat que l’Ajuntament de Barcelona aprovarà una instrucció per pal·liar aquest impacte publicitari. “Volem anar més enllà del marc legal. Hi ha moltes preubas esportives on hi ha publicitat d’alcohol”.
Sexe i drogues
El pla, que ha comptat amb aportacions de més de 300 persones, preveu 160 mesures, entre elles destaquen les inciativas per atendre els casos que suposen per a la salut el risc de pràctiques sexuals que incorporen el consum de drogues, un fenomen que es coneix com ‘chemsex’. Durant l’any passat, els Centres d’Atenció i Seguiment van atendre a uns 200 homes per ingestió de diferents tipus de drogues amb el propòsit de mantenir les relacions durant més temps.
Font original: www.elperiodico.com