- L’òrgan legislatiu de la Unió Africana ha prohibit en els seus 50 estats membres l’ablació genital femenina
- Actualment almenys 200 milions de dones i nenes sofreixen aquesta pràctica a tot el món, segons les últimes dades d’Unicef: a Àfrica està estesa en almenys 26 països
- Els represen tants del Parlament han destacat la necessitat de conscienciar als homes africans: “La responsabilitat és doble”
El Parlament Panafricà, l’òrgan legislatiu de la Unió Africana, ha aprovat la prohibició de les pràctiques de la mutilació genital femenina en els seus 50 estats membres. La mesura s’ha acceptat en virtut del pla d’acció que signaven la passada setmana les seves 250 diputats i representants del Fons per a la Població de Nacions Unides (UNFPA). “El Parlament està preparat per contribuir i ajudar als implicats en el pla d’acció per solucionar aquest problema”, ha declarat el president de la càmera, Rog en comentaris recollits per l’agència de notícies especialitzada en Drets Humans, Inter Press Service (IPS).
Segons les últimes dades d’Unicef, es calcula que almenys 200 milions de mujers i nenes a tot el món –de les quals 44 milions menors de quinze anys– han sofert la mutilació genital femenina. A Àfrica es practica encara en almenys 26 dels 46 països del continent, entre els quals destaquen casos com el de Somàlia, on el percentatge d’afectades ronda el 98%.
Arribar als homes i a les comunitats locals L’acord arriba després de la fi de les converses entre el Grup de Treball per a la Dona del Parlament i els representants del UNFPA, que van tenir lloc els últims dies de juliol a Johannesburg (Sud-àfrica). La directora regional per a l’est i el sud d’Àfrica del programa de l’ONU, Justine Coulson, va destacar que la proximitat del mètode de treball dels diputats en estar “en estret contacte amb les comunitats locals” ha permès que el missatge pugui “traspassar els límits de les ciutats i arribar als líders religiosos i locals, i a les famílies, sobretot”. Així mateix, el president Dang va demanar als homes africans que facin un pas avanci en la lluita contra la mutilació genital de les dones, doncs, en la seva opinió, la responsabilitat “és doble a l’hora de defensar a les dones contra aquesta flagrant violació dels drets humans”. En aquest procediment, el dany intencionat als òrgans sexuals de la dona, és responsable a més de la propagació del VIH per la falta de preparació de l’instrumental. No hi ha, recorda Nacions Unides, cap tipus de benefici en un procés que causa hemorràgies severes, problemes per orinar, quists, infeccions i complicacions en l’embaràs. El passat mes de febrer l’ablació femenina es va abordar des de Nacions Unides com una prioritat entre els Objectius de Desenvolupament Sostenible, marcant-se com a referència l’any 2030 per acabar amb aquesta pràctica. Si la tendència actual continua, no obstant això, per 2030 aproximadament 15 milions de nenes més a tot el món sofriran algun tipus de mutilació genital.
Font: http://www.eldiario.es