Avui, 14 de febrer, és el Dia Europeu de la Salut Sexual i Reproductiva. D’acord amb l’OMS, la salut sexual és “un estat de benestar físic, mental i social en relació a la sexualitat, que no és només l’absència de malaltia, disfunció o incapacitat. La salut sexual requereix un enfocament positiu i respectuós de la sexualitat i de les relacions sexuals, així com la possibilitat de tenir experiències sexuals plaents i segures, lliures de tota coacció, discriminació i violència. Perquè la salut sexual s’aconsegueixi i es mantingui, els drets sexuals de totes les persones han de ser respectats, protegits i exercits en plenitud”.
Sota aquest paradigma, l’Aliança Europea per a la Salut Sexual (ESHA), organització no governamental que busca conscienciar i sensibilitzar sobre la necessitat d’adquirir i mantenir hàbits sexuals saludables, va triar en 2003 aquest dia, el “dia dels enamorats”, per a la commemoració i reivindicació d’una salut sexual basada en la garantia dels drets sexuals i reproductius.
Els drets sexuals i reproductius són drets humans reconeguts en acords i instruments internacionals i la seva vulneració suposa un sense fi de perjudicis a la salut de les persones, provocant un augment d’infeccions de transmissió sexual/genital i altres malalties relacionades. També la discriminació, la violència masclista, sexual, LGTBIQ+fòbia, embarassos no desitjats, entre altres.
És per això des del projecte En Plenes Facultats (FSC) reivindiquem la commemoració d’aquest dia per a promoure sexualitats saludables, especialment entre població juvenil i així acabar amb els mites i estereotips que comporta aquesta data celebrada en un context capitalista, masclista i en el qual es limita la llibertat sexual.
Des del projecte afirmem que la sexualitat forma part de totes les persones, des del naixement fins a la mort, per tant hem d’atendre-la de manera íntegra i prioritària, amb un enfocament en el gaudi i el plaer, i no des de l’estigmatització, la por i el tabú.