La commemoració del dia Internacional de la Joventut és una oportunitat per posar de manifest les problemàtiques i desafiaments d’aquest col·lectiu. Aquest 2020, amb motiu de la pandèmia produïda per la COVID-19 els reptes que la joventut i societat hauran d’abordar seran majors perquè és un dels col·lectius més afectats per aquesta situació.
Les mesures establertes per fer front a la crisi sanitària van suposar el tancament dels centres educatius i un impacte important sobre el calendari acadèmic. A més, en l’àmbit laboral les persones joves han estat un dels grups més afectats per la destrucció d’ocupació. Segons la terecera edició de l’informe de l’Observatori de l’Organització Internacional del Treball sobre la COVID‑19 i el món del treball “la crisi produïda per la de la COVID-19 està afectant les persones joves – en particular a les dones – amb més gravetat i rapidesa que a qualsevol altre grup”. A Catalunya, el Butlletí de joves i mercat de treball del 1r trimestre 2020 publicat el 18 de maig de 2020 destacava que el 16% de l’atur registrat afecta a persones joves de 16 a 29 anys (66.589 en acabar el mes de març). En relació amb mes de febrer, l’atur juvenil ha crescut amb més intensitat que el total (+8,3% davant del +5,5%).
El lema d’aquest any és “El compromís dels joves per una acció global” i la seva finalitat és destacar la implicació i entrega en la seva manera d’actuar. Així com impulsar la millora de la seva representació i participació institucional en els estaments oficials . Fer-la partícip dels processos de reconstrucció de la societat és essencial per restaurar la confiança de la joventut amb les institucions públiques.
Malgrat la conjuntura actual, cal dir que es disposa de recursos, instruments i estaments per encarar aquesta situació. En aquest sentit, els objectius establerts a l’Agenda 2030 de les Nacions Unides poden ajudar a la reconstrucció d’una societat responsable i sostenible. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) vinculats a les persones joves es focalitzen en l’ODS 4 i 8. Per una banda, l’ODS 4 incideix en l’assoliment d’una educació de qualitat inclusiva i equitativa i la promoció d’oportunitats d’aprenentatge permanent per a tothom. Per una altra, l’ODS 8 insta a la necessitat del treball digne i la reducció substancial de la proporció de joves sense ocupació. Així com abordar la reducció de l’ocupació submergida i informal, millorar les condicions de les seves relacions laborals i aconseguir que siguin igualitàries.
Cal assenyalar que la contribució de la joventut per l’assoliment de l’Agenda 2030 és fonamental. Atès que són el futur de la nostra societat i per aquest motiu és essencial la seva participació, col·laboració i implicació.
El Grup de Joves i Treball del Consell de Relacions Laborals (CRL), integrat per les organitzacions sindicals i empresarials més representatives de Catalunya, l’Administració de la Generalitat i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, treballa per l’elaboració de mesures en favor de la qualitat de l’ocupació juvenil i amb la voluntat de fer el seguiment i coordinació de les polítiques d’ocupació juvenil a Catalunya.
Publicat per Gencat el 5 d’agost de 2020
Font original: Gencat