XI Congrés Nacional i V Internacional d'Aprenentatge-Servei Universitari

Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

XI Congrés Nacional i V Internacional d’Aprenentatge-Servei Universitari

25 25+02:00 gener 25+02:00 2023 - 27 27+02:00 gener 27+02:00 2023

El dia 25 de gener de 16:45h a 17:45h estarem presentat des del projecte En Plenes Facultats l’Avaluació del programa de prevenció de consum de substàncies i pràctiques sexuals de risc en població universitària “En Plenes Facultats”, en el marc de Comunicacions – Impacte en l’estudiantat de l’XI Congrés Nacional i V Internacional d’Aprenentatge-Servei organitzat per APS U CAT:

Comunicacions

  Sala 1 – IMPACTE EN L’ESTUDIANTAT
  • L’aprenentatge-servei per a millora de la inclusió en Educació Fisica. Jesus Ramón-Llin Más. Universitat de València.
  • El ApSU internacional, formació superior amb consciència crítica i de ciutadania global. Eduardo Ibáñez Ruiz del Portal. Universitat Loyola Andalusia.
  • Cooperatives per aprendre en projectes ApS universitaris: Valoracions dels estudiants de ciències ambientals. Mariona Espinet. Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Avaluació del programa de prevenció de consum de substàncies i pràctiques sexuals de risc en població universitària “En Plenes Facultats”. Florència Manns Fuenzalida. Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.
  Informació del congrés:
IMPACTA!
Quan ja fa més d’una dècada que l’aprenentatge-servei (ApS) s’ha assentat en l’educació superior, és imprescindible detenir-nos a reflexionar sobre el seu impacte i avaluar-lo. Cal analitzar els efectes transformadors del ApS en tots els agents implicats: entitats i comunitat, estudiants, professorat i la institució universitària en el seu conjunt. Per a poder detectar i valorar aquest impacte, és necessari disposar d’estratègies d’avaluació eclèctiques, basades en diferents metodologies i que al seu torn siguin mal·leables, adaptables a la diversitat de projectes i iniciatives que inspiren el ApS: quantitatives i qualitatives; pròpies de cada àmbit o disciplina o transversals, i que evidenciïn els seus efectes tangibles i també intangibles (cognitius, ètics, emocionals). Ens proposem, doncs, posar de manifest les múltiples transformacions que pot suscitar el ApS i al mateix temps avaluar la pròpia avaluació: què, com, quan, on i amb quina finalitat s’avalua.
Impacte i avaluació seran, doncs, els conceptes clau d’aquest congrés, l’objecte del qual és realitzar una radiografia del ApS universitari sense evitar els seus clarobscurs (com la falta d’impacte en determinats sectors o els dilemes ètics inherents a determinades intervencions.
LÍNIES TEMÀTIQUES
Concretament, es reflexionarà sobre l’impacte en aquests tres eixos i entorn d’aquestes preguntes:
1. Impacte en les entitats i la seva comunitat El ApS transforma la comunitat? La universitat promou efectivament un servei comunitari? La col·laboració amb la universitat és una via d’innovació, de renovació, per a entitats i plataformes socials? El ApS genera sinergies entre entitats i estudiants? Canvia la concepció social de la universitat, a partir de projectes de ApS? Avaluen les entitats l’impacte que els suposa participar en projectes de ApS? Tots els agents s’impliquen en la coavaluació?
2. Impacte en l’estudiant
El ApS modela la mirada social dels joves propiciant el seu contacte amb altres realitats? El ApS potència que aprenguin a aprendre? Promou el descobriment dels propis interessos i orientacions professionals? Fomenta aptituds i estratègies professionals? Potència la mirada polièdrica i la perspectiva crítica sobre diferents qüestions socials? Ajuda a percebre els problemes globals del segle XXI? Com es potencia la participació i l’apoderament dels estudiants abans/durant/després dels projectes de ApS? Quines eines d’avaluació i autoavaluació són necessàries per a extreure tot el potencial del ApS? Es promou que l’estudiant exerceixi diferents rols en un mateix projecte?
3. Impacte en els docents i la universitat
El ApS catalitza la innovació docent? Propícia dinàmiques d’aula amb perspectives més dialògiques i polièdriques (i no tan unívoques i unidireccionals)? El ApS indueix a la simbiosi entre docència i recerca? Promou noves línies de recerca? Planteja canvis de perspectiva i nous dilemes ètics als investigadors i investigadores? Ajuda a centrar-se en espais intersticials o introspectius de la societat i de la recerca? Obre la universitat a la societat i l’anima a treballar per a la seva millora? El docent sap adaptar les estratègies d’avaluació a la idiosincràsia de cada projecte? Promou el docent l’avaluació en tots els àmbits o la focalitza en l’estudiant?

Mostra els detalls

Inici:
25 25+02:00 gener 25+02:00 2023
Finalització:
27 27+02:00 gener 27+02:00 2023
Lloc web:
https://www.apsu11.cat/

Recinte

Casa Convalescència
C/ de Sant Antoni Maria Claret, 171, 08041 Barcelona + Mapa de Google
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *