Què sabem sobre el VIH/SIDA?

🔍 Què és el VIH?

El VIH és el Virus de la Immunodeficiència Humana i actua destruint els limfòcits CD4 del sistema immunitari. Aquests limfòcits són un tipus de glòbuls blancs que tenen un paper fonamental en la protecció del cos davant les infeccions.

❓ És el mateix tenir el VIH que tenir la SIDA?

No. Tenir el VIH no és el mateix que tenir la SIDA. Hi ha persones que poden conviure amb el virus durant anys sense desenvolupar la malaltia ni presentar símptomes. Aquestes persones són seropositives: tenen el virus, però no la SIDA

🧬 Què passa al cos quan hi entra el VIH?

Quan el VIH entra a l’organisme, es multiplica activament dins de les cèl·lules infectades. El sistema immunitari reacciona i redueix la presència del virus a la sang, però no aconsegueix eliminar-lo completament. El virus pot romandre en estat latent durant anys, tot i que continua multiplicant-se i malmetent les cèl·lules.

Es tracta d’una fase en què el virus no provoca símptomes aparents, però continua actiu dins del cos. Encara que pugui semblar que hi ha un equilibri, el VIH continua infectant noves cèl·lules i debilitant progressivament el sistema immunitari.

Image link
Image link
⚠️ Què és la SIDA i quan apareix?

La SIDA (Síndrome d’Immunodeficiència Adquirida) és la fase avançada de la infecció per VIH. Es produeix quan el recompte de limfòcits CD4 baixa de 200/mm³. En aquest punt, el sistema immunitari ja no pot defensar-se d’infeccions ni destruir cèl·lules anòmales, cosa que provoca:
➡️ Infeccions oportunistes (a causa d’un sistema immunitari debilitat)
➡️ Alteracions neurològiques greus (fins i tot demència)
➡️ Alguns tipus de càncer

👨‍👩‍👧‍👦 Es pot heretar el VIH?

Tal com indica el seu nom, la SIDA és una infecció que s’adquireix al llarg de la vida. No és hereditària ni es transmet genèticament de generació en generació.

🔍 Per què és tan important detectar el VIH a temps?

És fonamental remarcar la importància de la detecció precoç del virus per començar el tractament adequat com més aviat millor. Això ajuda a evitar la transmissió a altres persones i redueix el risc de reinfecció en la mateixa persona.

💡 EL VIH JA NO ÉS CAP ENIGMA!